Beskrivelse
Beskrivelse:
Classic Juksa fra SeaCatch World er endelig her! Vi sier «endelig» fordi Classic Juksa er et kvalitetsprodukt som kan brukes i mange år uten at den går i stykker og som ikke svikter når det gjelder som mest. Classic Juksa er bygget opp med en stamme av saltvannsbestandig aluminium og rustfrie skruer, slik at den tåler juling og ikke blir ødelagt av saltvann, råte og rust.
Utvendig er juksa dekket av miljøvennlig plast slik at den er lett å rengjøre og ikke skader sena slik at det oppstår fare for at storfisken går tapt. For miljøet er det godt å vite at Classic Juksa er 100% resirkulerbar.
Legg merke til følgende fordeler:
- Stor kapasitet for flere hundre meter sene
- Tåler store lengder med monofilament som tørker og trekker seg sammen, hvor resultatet er store krefter som kan ødelegge de fleste andre jukser
- Stort ergonomisk håndtak som ikke glipper ut av hånden
- Utløps- bremseskive for å kontrollere snøret når det løper ut
- Stort og ergonomisk pinne-håndtak som roterer for enkel opprulling av bruket
- Krokfester på begge sider, som gjør at krokene sitter fast og enkelt kan skylles rene
- Låsespor for senen, hindrer at sene-enden «slenger rundt» og at kroker løsner
Classic Juksa lages i Norge. Vi er derfor så trygge på kvaliteten at vi gir 10 års garanti på produktet. Vi fører også slitedeler og reservedeler, slik at man vet at Classic juksa kan fungere like bra som ny i mange år fremover.
Classic Juksa er laget for kyst- og fjordfiske hvor man gjerne trenger 100-300 meter sene eller mer, enten man foretrekker monofilament eller multifilament. Bruk gjerne Classic juksa med for eksempelvis 300 meter med 1,2 mm monofilament. Classic juksa er perfekt for fiske etter stor torsk, sei, uer, brosme, lange, kveite, hyse, steinbit og annen fisk som er krevende å trekke opp fra dypet.
Om Juksafiske og Classic Juksa:
Juksafiske har lange tradisjoner i Norge, og selve juksa har mange navn; jukse, fiskegrind, sule, «harpe», fiskevinne, vinde, rigle og det er sikkert enda flere navn med lokal kobling eller som betegner en spesiell måte å fiske på.
Juksafiske er meget spennende og gir en svært direkte kontakt med fisken, uten at stenger, slurebremser og flott ny teknologi er i mellom. Med litt erfaring aner man raskt om det er torsk, kveite eller sei som napper. Spenningen med å virkelig kjenne hver eneste bevegelse og rykk fisken gjør er unik, og den som for eksempel har fått flere store sei samtidig på «et hal» vet at juksafisket er spesielt og krever at man er «på hugget».
En del hobbyfiskere har kanskje opplevd at plast-harper og billig-jukser i treverk med varierende kvalitet ødelegges alt for raskt og egner seg dårlig å bruke med mer enn noen titalls meter sene på grunt farvann eller til dorging etter makrell og småsei. Det er synd fordi juksafisket fortjener bedre. Classic Juksa tar over der makrell-harpa og enkle trevinner kommer til kort, og gir en ny dimensjon til fiskeren som enten forventer større fisk eller skal fiske også utenfor grunt vann langs fjæresteinene.
Classic Juksa har videre den fordel over juksahjul at den er lett å ta med seg, en kan raskt flytte seg i båten og sjansen for å miste fisk når man haler opp er mindre fordi man har direkte kontroll med sena ved at man holder i sena.
Tips! Mange bruker enkle/tynne arbeids-/hagehansker når de jukser for å beskytte hud, fingre og hender litt fra saltvann og sena (spesielt multifilament) som kan være litt «skarp» mot huden.
Hvordan bruke Classic Juksa:
Hvordan bruker man juksa? Den vanligste måten er i dag å sette opp juksa med fire til seks gummimark, blink/seirykk, blekksprut krok og lignende, samt en svenskpilk. Til Classic Juksa anbefaler vi generelt en størrelse på pilken på 350 gram eller mer. Gummimark, seirykk eller blekkspruter festes gjerne med en avstand på en favn (1.8 meter) eller mer mellom hvor krok. Har man for kort avstand mellom hver krok kan det bli en utfordring å få et godt og sikkert tak i sena mellom krokene når flere fisk skal hales om bord, eller stor-torsken nederst på pilken skal kleppes. Fest pilken med en svivel-/hurtigkobling og koble den vekk fra juksa når du legger bort utstyret etter fisketuren.
Valg av sene avhenger av type fisk, ønsket maksbelastning og dypet man skal fiske på. En god «all-round» løsning er å bruke 0,8 – 1,4 mm monofilament, som er lettere å trekke for hånd enn multifilament og tynnere monofilament. Det er vanlig å bruke en litt tynnere sene (for eksempel 0,8 mm) der man fester krokene, og så ha en tykkere sene (for eksempel 1,0 mm) på resten av juksa.
Bruk gjerne gummimark og kroker i størrelsene: 8/O til 10/O, mens blekkspruter gjerne kan være størrelse 4/O (lengde: 15-25 cm) hvis man går etter litt større torsk og annen fisk som biter på blekksprut.
Iling, juksing og dorging:
Hvis man ikke har bestemt at man skal fiske langs bunnen, kan «Iling» være en bra måte å starte fisketuren på. Slipp ut så mye sene at alle krokene er ute med god klaring til båten først, men ikke slipp juksa ned til bunnen. Ta noen kraftige juksetak (raskt opp og sakte ned) og etter en kort stund slipper du ut 4-6 favner til med sene og fortsetter juksingen på denne måten nedover til bunnen. Gjenta gjerne den samme prosedyren oppover for å forsøke å avsløre hvor dypt fisken står.
Den vanlige juksingen gjøres med pilken 1-2 favner over bunnen, men husk å sjekke bunnen oftere hvis båten driver. Husk å variere hvor fort du drar opp/ned og hvor lange tak du tar. Classic Juksa er også godt egnet til dorging etter sei, større makrell og man kan slumpe å få laks/ørret på denne måten også.
Selve «gudsfisken» (Kveita) er en luring og hvis man har mistanke om at det kan være kveitebitt, så kan det være lurt å ikke rykke til og dra opp med en gang det napper. Vent heller noen sekunder og se om det fortsetter å nappe. Kveita «smaker» nemlig ofte på «maten» og hvis man er for rask kan man dra kroken ut av munnen på kveita før den har bitt skikkelig og man går glipp av fangsten. Får man på småfisk så kan det også være lurt å dra litt sakte opp, fordi det kan hende at større fisk som ser matmuligheter tar pilken som første godsak på vei opp fra bunnen når de ser sjansen.
Vedlikehold av Classic Juksa og bruket:Gjør det til en vane å skylle juksa med kroker og sene i ferskvann etter bruk og sett juksa oppreist slik at vannet renner av. Alt metall korroderer/ruster og selv «rustfrie» kroker vil ruste etter en stund hvis de utsettes for fukt, salt og luft. Classic Juksa har ikke kork eller treverk som «lagrer» saltvann og gir rust på krokene, men en rask skylling med ferskvann forlenger levetiden til utstyret betydelig.
Classic Juksa er konstruert som et miljøvennlig produkt. Det betyr at plastmaterialet ikke skal utsettes for vann/fukt når juksa ikke brukes og Classic Juksa skal heller ikke utsettes for sterk varme eller direkte sol i lengre tid når den ikke brukes.
Kort sagt: Skyll av med ferskvann, tørke/sikre avrenning og lagre juksa tørt og forsvarlig etter hver fisketur.
Gjenvinning:
Delene laget av aluminium og rustfrie skruer/bolter gjenvinnes som metaller. Plasten er basert på PLA, PET/PETG og/eller PA (Nylon) og gjenvinnes etter instruksjon fra det lokale mottakssystemet for gjenvinning.
Classic Juksa – dimensjoner: Bredde x Lengde x Høyde: 29 x 29 x 6 cm (inkludert håndtak og pinne)
Håndtaket er 12 cm langt og 3,8 cm i diameter
Vekt: Cirka 400 gram
Kapasitet:
300+ meter med 1,0 mm monofilament
600+ meter med 0,4 – 0,5 mm multifilament